Az akadémián az üzleti élet más és más területein tevékenykedő vezetőktől értékes, kipróbált, hasznosítható tapasztalatokra, ismeretekre tehetek szert. Az képzések jó hangulatúak, az üzleti élet fontos problémáira adnak megoldási javaslatokat. Bármilyen problémával küzdök, megoldási javaslattal tudnak szolgálni. A képzéseken rengeteg gyakorlati feladat van, ami segíti a tanultak mindennapi életbe való beépítését

Szeretnéd elérni Te is a nagyobb stabilitást és a több szabadidőt?

Akkor igényeld a cikk végén a Vállalati Térképet, amivel máris közelebb vagy ahhoz, hogy szintet lépj a vállalkozásoddal!

Molnár Zoltán

Royal Mosoda - Tulajdonos

Alapvetően rengeteg rendszer van arra, hogy egy vállalkozást, vállalatot elvezessen valaki. Most konkrétan azt a módszert szeretném leírni Neked, amivel akár hátra dőlve is egész nyugodtan tudsz céget vezetni. Egy olyat, ami valóban összetartja az egész céget.

Te mit használsz ahhoz, hogy az egész céged stabil alapokra épüljön és mindenki tudja, hogy pontosan mit kell elvégeznie és hogyan?

Alapvetően szinte mindig az szokott lenni, hogy semmit nem használnak a cégvezetők, maximum elmondják szóban az utasításokat és hogy mit kell csinálni. Ilyenkor a munkatárs nem fog emlékezni rá, máshogy készíti el a feladatot és már jön is a zűrzavar. Ez annyi időt el tud venni, hogy inkább bele sem gondolok. Munkatársanként számolhatsz napi 1 órával, ami nincsen kihasználva.

Mivel irányítsunk egy egész céget?

 

Egy egész céget nehéznek tűnhet (nyugodtan, stabilan, szabadidővel, lazán) vezetni, viszont ha csak ezt az egy dolgot elkezded alkalmazni, akármekkora nemzetközi vállalatot gyerekjáték elvezetni.

 

Irányelvek

Irányelv szó jelentése - Alapul szolgáló elgondolás, amely meghatároz egy életmódot, cselekedetet, hozzáállást, magatartást, tevékenységet, viselkedést.

 

Annyira egyszerű és annyira jó! Tehát az irányelv egy olyan leírt elgondolás, ahogyan egy szervezetnek viselkedni, működnie kellene. Ilyet már lehet láttál olyan cégeknél, akik nemzetközi vizeken eveznek és már akár több 100 milliárd az árbevételük. Ők már felismerték, hogy enélkül lehetetlen egy hatalmas vállalatot irányítani.

Vegyünk egy példát:

van egy cukrászda és a fagyikat kis tölcsérbe adják, de nagy kanállal. Az egyik munkatársat ez nem érdekli, nagy tölcsérbe adja, kis kanállal. Tehát teljesen fordítva készíti el. A vezető oda megy hozzá és lecseszi, vagy csak beszél vele, hogy ez így annyira nem jó. A munkatárs meg csak néz, mint borjú az új kapura, mert szerinte ez így is jó. A szóban mondott dolog elszállt, nem is törődik vele, de teljesen igaza is van.

Ha le lenne írva, akkor számon lehetne kérni, hogy miért nem csinálja jól, de így nem. Ha valami nincsen leírva, akkor az nem igaz. (Erről olvashatsz a Kommunikáció a Cégen Belül c. cikkünkben) Most pedig jönnek az irányelvek.

 

A vezető leírja egy irányelvbe: „A fagyit minden esetben kis tölcsérbe kell adni és nagy kanállal. Közben mosolyogj a vevőre és kérdezd meg, hogy milyen eddig a napja.” (Nyilván, ez lehet részletesebb, jobb, de példának most jó.)

Az irányelvek fogják össze az egész szervezetet. Ezáltal fogják tudni a munkatársak, hogy a szervezet pontosan hova halad, mit szeretne, mi a célja. Talán nem is kell mondanom, hogy ez nem kicsit gyorsítja fel a céget. Stabillá teszi, amit már soha semmi nem tehet tönkre.

Mire lehet még használni egy Irányelvet?

Ezen felül még egy nagyon fontos dologra vannak kitalálva az irányelvek. Mikor a munkatárs valamit elront, akkor mindenféleképpen korrekciózni kell. Tehát rendbe kell hozni, ki kell javítani. De mi alapján is javítaná ki, ha nincsen mi szerint végeznie a munkáját?

Tehát most – hogy már meg vannak a céged irányelvei – mindent egyszerűbb korrekciózni. Egyszerűen csak a munkatárs elé oda rakod az irányelvet és megmondod, hogy olvassa el újra. Neked nem kell lecseszni, nem kell kirúgni. Csak olvassa el és csinálja aszerint a munkáját. Ha nem akarja, akkor meg menjen máshova, mert ez a cég eszerint az alapok szerint működik.

Hogyan fogadtassuk el ezeket az Irányelveket?

Hát igazából, mikor megírtad ezt az irányelvet (mondjuk egy számítógépen ott van), akkor a legjobb amit tehetsz, hogy kinyomtatod és kirakod a falra, vagy bele rakod egy mappába, amit minden munkatárs lát és tudják, hogy ott van.

Pár információ még ehhez: az irányelveknek van egy színük, mindig fehér lapra írjuk zöld betűvel. Ezen felül fontos, hogy legyen egy neve ennek az irányelvnek, például: Irányelv a cigizésről, Irányelv a kommunikációról, stb.

Mikor meg van a neve, ki van nyomtatva zölddel, akkor az a tiéd, az az eredeti. Azt kell lefűzni valahova, vagy kirakni. Ezen felül minden egyes munkatársnak kell adni egyet, ami az övé lesz. Ez lehet fekete-fehér is, mindegy milyen, mert az az övé.

Mikor mindenki elolvasta és egyetért azzal az irányelvvel, akkor mindenki aláríja az eredeti irányelvet, a tied.

Ezzel jelzi, hogy Ő aszerint fogja végezni a dolgát és aszerint fog működni. Na és most ezalapján lehet korrekciózni, mert elfogadta ezt az irányelvet.

Ha úgy gondolod, hogy a Te cégedben ezt senki nem fogadná el, akkor haladj a ”Szalámi elv” alapján, tehát először a legjobb munkatársnak mutasd meg, vele fogadtasd el. Majd a többiek fogják látni, hogy esetleg több fizetést kap, jobban termel,

 

Annyira egyszerű, nem?

Így a munkatárs pontosan tudja, hogy mit és hogyan kell elkészítenie. Ha elrontja, tudod, hogy mi alapján kell korrekcióznod. Illetve nem Neked kell mindenkit dadusgatni, hanem akár még a nyaralásod közben is ugyanúgy, ugyanolyan tökéletesen tud menni a cég.

Na ez egy tökéletes vállalatirányítási rendszer, ami a legprofibb, amit el tudsz képzelni.

Vezesd be!

 

Így máris szintet tudsz lépni a vállalkozásoddal!

 

Remélem tudtál ebből tanulni és akár ihletet nyerni.

 

Ha érdekel még hasonló téma, akkor nézd meg egy másik cikkünket a PROJEKTMENEDZSMENT-RŐL ITT!

SZERETNÉL LÉPÉST TENNI EGY STABILABB CÉG FELÉ?

AKKOR IGÉNYELD A VÁLLALATI TÉRKÉPET DÍJMENTESEN!

A Vállalati Térkép egy olyan eszköz, ami utat mutat ahhoz, hogy egy cégvezetőnek hogyan lehet stabilabb a cége és hogyan lehet több szabadideje, tehát hogyan tud szintet lépni a vállalkozásával!

TAPASZTALAT A VÁLLALATI TÉRKÉPRŐL!

"A DMA Vállalati térkép jól megjeleníti azokat a tájékozódási pontokat, melyek a kívánt cél, azaz egy jól működő, konfliktusoktól és probléma halmazoktól mentes töretlenül fejlődő cég eléréséhez vezetnek. Egy ilyen vállalatban a tulajdonos és vezetőség az operatív tevékenységek helyett a virágzó jövő megteremtésén munkálkodik úgy, hogy az különösebb erőfeszítés helyett inkább egy sikerekben gazdag élvezetes játszmát jelent.

Ehhez a cég valamennyi munkatársa és partnerei elégedett és együttműködő magatartással járulnak hozzá. A DMA szolgáltatása a vállalati térképre épülő navigációs rendszer, ami a konkrét felhasználó lehetőségeit figyelembe véve végigvezet a leggyorsabb útvonalon. Gyakorlati és kézzel fogható eszközöket ad az elvárt eredmény mielőbbi legpontosabb megvalósításához."

ILLÉS GÁBOR - VÖRSAS KFT. - TULAJDONOS

Névtelen terv (68).png

ÉRDEKEL, HOGYAN KEZELD A MUNKATÁRSAIDAT, AMIKOR NEM TARTJÁK A SZAVUKAT, VAGY NEM VÉGZIK EL A FELADATUKAT?

IRATKOZZ FEL AZ ONLINE MAGAZINUNKRA, ÉS TANULJ GYAKORLATI VEZETŐI ESZKÖZÖKET, MELYEKET EGYBŐL ALKALMAZNI TUDSZ A CÉGEDBEN!

HAVI 10.000+ OLVASÓ

HAVI 8 ÜZLETI CIKK

DÍJMENTES FELIRATKOZÁS

Iratkozz fel kötelezettségmentesen, és amilyen gyorsan feliratkoztál, olyan gyorsan le is tudsz iratkozni, ha úgy érzed!

DMA LOGO 1.1.png

3508 Miskolc, Csabavezér út 27.