A statisztikai menedzsment, avagy a teljesítménybérezés egy vállalkozásban hatékony szervezetfejlesztési eszköz lehet, viszont rengeteg cég nem jól alkalmazza. Stabilitást és szabadidőt tud nyerni az a cég, illetve az a vezető, aki ezt tényleg jól alkalmazza, és vezeti be a cégébe.

Ahogy azt szoktuk, kezdjük az elejéről.

 

Statisztika szó jelentése:

Rendszerezett tények ábrázolása összehasonlított számadatok vagy grafikon formájában a változások észlelése és következtetések, megoldások kidolgozása céljával.

Számszerű változás nagysága, iránya összehasonlítva egy más, (korábbi) időponttal vagy időszakkal.

 

Tehát a statisztika olyan számok sorban, egymás után, amit miután grafikonon ábrázolunk, meg tudjuk állapítani: mi a helyzet az adott területen, majd az alapján ki tudjuk következtetni, hogy mi legyen a következő lépése a cégnek.

 

Menedzsment szó jelentése:

Egy szervezet irányítása, működésének megszervezése, hogy az elérje célját, és sikeresen működjön.

Alapvetően a menedzser szóból származik, ami annyit jelent, hogy valamit végig követ/irányít, amíg el nem érnek egy célt azzal a dologgal kapcsolatban.

 

Tehát a Statisztikai Menedzsment az a rendszer, amivel felülről tudjuk irányítani a céget, beavatkozás nélkül, amivel pontosan meg tudjuk mondani, hogy mi legyen a következő lépés a szervezetben.

 

Nehéznek tűnik, de mit szólsz hozzá, ha azt mondom, hogy minden egyes statisztikához – ha felfelé megy, ha vízszintesen, ha lefelé – van egy úgynevezett képlet, amit követni kell? Olyan ez, mint például a recept főzés során: lépések vannak benne, egymás utáni sorrendben. Ha pedig követjük az adott képletet, akkor egy magasabb statisztikai állapotba fog jutni a cégedet.

 

Ez így már elég egyszerű.

MI ALAPJÁN MÉRJÜNK EGY STATISZTIKÁT?

Kell találni minden egyes munkatársnál (vagy vezetőnél), hogy mi az az értékes dolog, amit Ő előállít, amit készít, ami a munkája eredménye. Ezt tudod számolni és statisztikázni nála.

Nyilván ezt ez után fogod látni, hogy több mint az előző héten vagy sem. Általában az működik a legjobban, mikor a munkatársak nap végén beírják a pontjaikat, majd a hétnek a végén a vezetőjük összeadja őket és azt jelenti neked.

 

Például:

Étterem: felszolgáló statisztikája (csak hogy ne egy könnyű példát vegyünk).

Lehet nézni a befizetett pénzt ételre (nyilván, amit neki fizettek), lehet nézni a vendégek számát, illetve lehetne akár azt is, hogy milyen értékeléseket adtak a vendégek.

Legyen az elköltött összeg.

 

Az emberünk dolgozik egész nap, majd nap végén összeadja az összeget és beírja a statisztikái közé. A hét végén fogjuk látni vezetőként, hogy merrefelé halad ez a statisztika. Majd a képlet szerint látjuk a teendőket.

Ha például nem tud nagyobb statisztikát hozni, akkor hidd el, segíteni fog abban, hogy legyen több ember az étteremben. Nyilván, ha a cégben van TELJESÍTMÉNYBÉREZÉS.

TELJESÍTMÉNYBÉREZÉS VAGY FIX BÉR?

 

Cégről-cégre mindig változhat ez, de leírom neked a legjobbat, ami mindenkinél működik, működhet.

Tételezzük fel, hogy egy munkatárs 150.000-et keres, akkor 150.000 Ft a fix bére. Nyilván nem lenn igazságos az, hogy 130.000-re vagy 140.000-re visszavegyük a fizetését, ezért maradjon annyi, amennyi eddig.

A mozgó bér része pedig – ami a teljesítménybérezést fogja létrehozni - attól fog függeni, hogy mennyit termel nekünk.

Ha a statisztikája lefelé megy, akkor csak a fix bért tudja megkapni.

Ha a statisztikája inkább felfelé megy, akkor pedig annak a mértékétől tudunk plusz bért adni.

 

Pédául: ha a munkatárs statisztikája lefelé megy, megkapja a 150.000-et, és KÉSZ. Ha nagyon lefelé megy, akkor pedig a vezető tud úgy dönteni, hogy megválik tőle, mert nem dolgozik rendesen.

Ha a statisztikája felfelé megy, de csak egy nagyon kicsit, akkor kaphat egy plusz 10.000 Ft-ot. Ha nagyon felfelé megy, akkor kaphat akár plusz 20.000-30.000 Ft-ot is.

 

Ezzel nyilván sokkal motiváltabb lesz, illetve látni fogja, hogy van eredménye annak, ha többet dolgozik. A kevésbé termelő munkatársak kiesnek, és nem visznek el több pénzt a cégben, akik jól termelnek, azok pedig még jobban fognak dolgozni.

Nyilván vannak a statisztikáknak nevei, vannak állapot képletei, hogy mit kell csinálni melyik statisztikánál, hogyan kell kezelni. Van rengeteg módszer arra, hogy hogyan állítsunk fel teljesítménybérezést, de így egyetlen egy cikkben ez rengeteg lenne, és nem is lehetne bevezetni.

 

Arról, hogy pontosan milyen teendők vannak a magas statisztikánál, azt egy üzleti konzultáció keretein belül tudjuk veled megosztani, hiszen a teendők listája nem éppen rövid.

Amikor ezeket bevezeted, nagyobb stabilitás és több szabadidő lesz az eredménye.

Így máris szintet tudsz lépni a vállalkozásoddal!

 

Remélem tudtál ebből tanulni és akár ihletet nyerni.

 

Ha érdekel még hasonló téma, akkor nézd meg egy másik cikkünket a VEVŐI ELÉGEDETTSÉG-RŐL ITT!

SZERETNÉL LÉPÉST TENNI EGY STABILABB CÉG FELÉ?

AKKOR IGÉNYELD A VÁLLALATI TÉRKÉPET DÍJMENTESEN!

A Vállalati Térkép egy olyan eszköz, ami utat mutat ahhoz, hogy egy cégvezetőnek hogyan lehet stabilabb a cége és hogyan lehet több szabadideje, tehát hogyan tud szintet lépni a vállalkozásával!

TAPASZTALAT A VÁLLALATI TÉRKÉPRŐL!

"A DMA Vállalati térkép jól megjeleníti azokat a tájékozódási pontokat, melyek a kívánt cél, azaz egy jól működő, konfliktusoktól és probléma halmazoktól mentes töretlenül fejlődő cég eléréséhez vezetnek. Egy ilyen vállalatban a tulajdonos és vezetőség az operatív tevékenységek helyett a virágzó jövő megteremtésén munkálkodik úgy, hogy az különösebb erőfeszítés helyett inkább egy sikerekben gazdag élvezetes játszmát jelent.

Ehhez a cég valamennyi munkatársa és partnerei elégedett és együttműködő magatartással járulnak hozzá. A DMA szolgáltatása a vállalati térképre épülő navigációs rendszer, ami a konkrét felhasználó lehetőségeit figyelembe véve végigvezet a leggyorsabb útvonalon. Gyakorlati és kézzel fogható eszközöket ad az elvárt eredmény mielőbbi legpontosabb megvalósításához."

ILLÉS GÁBOR - VÖRSAS KFT. - TULAJDONOS

Közelgő Online Üzleti Akadémiák - PRÓBÁLD KI DÍJMENTESEN!
Fri, Apr 10
Ahol éppen vagy!
HOGYAN KEZELD A GYORS VÁLTOZÁSOKAT A CÉGEDBEN? - bevezetés
Kiváncsi vagy, hogyan kezeld a cégedben a gyorsan beáramló változásokat? Esetleg szeretnéd még stabilabban viselni ezeket a változásokat? Csatlakozz be díjmentesen és hallgasd meg hogyan tudod kezelni ezeket a szituációkat konkrét gyakorlatokkal.
Share
Fri, Apr 17
Ahol éppen vagy!
VÁLSÁGKEZELÉS A CÉGEDBEN - bevezetés
Kiváncsi vagy, hogyan kezeld a válságos időszakokat a cégedben? Esetleg szeretnéd stabilan átvészelni a válságos helyzeteket? Csatlakozz be díjmentesen és hallgasd meg hogyan tudod kezelni ezeket a szituációkat konkrét gyakorlatokkal.
Share