A legtöbb cég, akik hatalmasra nőnek, de aztán valahogy összeomlanak és eltűnnek a süllyesztőbe, azok mind kizárólag az etikátlanságok miatt mentek tönkre. Ha egy vállalkozó vagy egy vállalat nem etikus, akkor egyszerűen egy idő után rosszra fordulnak a dolgai és tönkre fogja tenni saját magát.

Ez a legnehezebb téma, amiről eddig írunk, viszont ha ezt bevezeted, akkor te leszel az etalon cég minden másik cég számára.

Ahogy azt szoktuk, kezdjük az elejéről.

 

Etika szó jelentése:

A jóra való késztetés; a személy természetes és alapvető szándéka a jóra; arra, hogy segítse önmaga és mások életét anélkül, hogy kárt okozna.

Ez az etika egy személyes dolog és senkire nem lehet ráerőltetni. Mindenki magának dönti el, hogy etikus lesz-e, vagy sem.

 

Ha ezt az egy szót ténylegesen megértjük, akkor hihetetlen változások lesznek az életünkben.

Alapvetően azt kell látni, hogy ez teljesen más, mint az erkölcs. Az erkölcs, az egy olyan dolog, amiben meg vagyunk állapodva a társadalomban és a szerint cselekedünk. Egy viselkedési forma.

Sajnos az iskolában azt tanították, hogy az erkölcs és az etika ugyanaz, de ez egy hamis adat, amit ki kell ütni a fejedből.

Mondok egy példát és teljesen érhető lesz, hogy miről is beszélek.

Mondjuk, van egy cég, ahol teljesen elfogadott az, hogy valakit egyik napról a másikra kirúgnak. Ez teljesen normális náluk.

Ha esetleg valakit kirúgnak ott, akkor az teljesen erkölcsös. A viselkedési szabályoknak megfelel, hiszen mindig így történik. De az, hogy mondjuk, akit kirúgnak, az nem tud enni adni a családjának, vagy lehet, hogy tönkre megy az élete emiatt, az nem etikus. Az nem a természetes, alapvető JÓ követése.

Így lehet egy dolog erkölcsös, de mégis etikátlan.

Mondok egy élő példát.

Mondjuk, hogy van egy állam. Az állam adót kér azért, amiért csak tud. Te ezt az adót fizeted, sőt, nagyon sok adót fizetsz, de nem bánod, mert ez az erkölcsös, ez a normális. Erkölcsösen viselkedtél, befizetted az adót.

VISZONT, azt várnád el, hogy egy kicsike pénz jusson az egészségügyre is (amit ígértek Neked), ha már ilyen sok fizetsz. De arra aligha jut, sőt, onnan rengeteg pénz vesznek el.

Tehát az, hogy pénz adtál az államnak, az teljesen etikátlan volt, mert máshova költik. Nem JÓ helyre költik és Te adtál arra pénzt.

Mielőtt még félreértenéd, egyáltalán nem számon kérlek. Csak egyszerűen ez ilyen rosszul működik.

Ez egy kicsit csapdának tűnik, nem?

 

Viszont így már biztosan látod, hogy mi a különbség erkölcsös és etikus között, és hogy ez nem egy és nem ugyanaz.

MIÉRT FONTOS, HOGY EZ BENT LEGYEN A CÉGBEN?

Ahogy írtam is, az etika az az alapvető JÓ. Ha használod az etikát a munkatársakkal, a vevőkkel, mindenkivel, egyszerűen vissza fogod kapni.

Csak etikus vevők jönnek majd, minden etikátlan munkatárs el megy a cégtől. Kitisztul a cég és megnő a profit, és a szabadidő is.

 

Másrészről, pedig ez nehezebb lesz. Ez a jó út, nem a könnyű út, de el tudod dönteni, hogy etikus szeretnél-e lenni, vagy sem. Ez mindenkinek a saját döntése, hogy az akar-e lenni, és NEM szabad rákényszeríteni.

HOGYAN LEHET EZT ALKALMAZNI?

 

Hát, akárhogy is nézzük, erről végtelen ideig lehet írni. De nézzük teljesen logikusan. Hogyan tudnád ezt alkalmazni?

Figyeled és mérlegeled, hogy mi az, ami etikus. Mi az, ami a legalapvetőbb jót jelenti mindenki számára. Akármi történik, eszerint kell eljárni.

Amit még nem írnék le így, az az, hogy az etikusságot a vállalatban egy dologgal lehet bent tartani, ami az IRÁNYELVEK, amiről ide kattintva tudsz olvasni.

Így máris szintet tudsz lépni a vállalkozásoddal!

 

Remélem tudtál ebből tanulni és akár ihletet nyerni.

 

Ha érdekel még hasonló téma, akkor nézd meg egy másik cikkünket a KOMMUNIKÁCIÓ A CÉGEN BELÜL-RŐL ITT!

vallalati-terkep-A4.jpg
Business Meeting

KÍVÁNCSI VAGY, HOGY MIÉRT OLVASSA 10.000 CÉGVEZETŐ AZ ÜZLETI CIKKEINKET HETI 2 ALKALOMMAL?

Ezt mondták az olvasók:

,,Azonnal használható tudást kapok, amivel stabilabb lesz a cégem, és időt takarítok meg.''

Iratkozz fel kockázatmentesen az Online Magazinra a Nagyobb Stabilitás és a Több Szabadidő érdekében!

(Amilyen gyorsan feliratkoztál, olyan gyorsan tudsz leiratkozni is, bármikor!)

DIENES MANAGEMENT ACADEMY

3508 Miskolc, Futó u. 74.